
ORGANİK HAKKINDA
Nedir Bu Organik?
Kimyasal gübre ve pestisit gibi yapay dış girdileri kullanmaksızın, sürdürülebilir verimliliğe dayalı, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden, toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir.
Organik ürünlerin tüm aşamaları denetlenmeli ve belgelendirilmelidir.
Kontrol ve sertifikasyon organiğin temel esaslarından biri olup, ürünlerin organik normlara uygun olarak üretildiğini, işlendiğini ve paketlendiğini garantilemektedir.
Organik gıda dışında tekstil, temizlik ve kozmetik sektörlerinde de büyük önem taşımakta, organik bitki ve hammadde karışımları sertifikasyon ve diğer denetimlerden geçerek onaylanmaktadır.
Ürünlerin Organik Olduğunu Nasıl Anlarız?
Yurt içinde üretilmiş, paketlenmemiş ürünlerde organik ürün sertifikası olmalıdır.
Paketlenmiş ürünlerde ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı organik ürün logosu ile Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşlarının logosu ve kuruluş kod numarası bulunmalıdır.
İthal edilmiş ürünler, ithal edildiği ülkenin mevzuatında yer alan logoları taşıyabilir. Bu ürünlerde eko, bio gibi tanımlamalar organik ürün anlamına gelir.
İthal edilen her ürün, yurtiçinde pazarlanmadan önce tekrar sertifikalandırılır. Ürünün sertifikalandırılmasında eğer ithal edildiği ülkede organik mevzuata dair düzenleme yoksa bu ürünün organik olarak satışı için sertifika düzenlenmez.
Doğa ve Hayvan Sevgisi
Her insanın doğa ile ilgili gereken bilince sahip olması gerekmektedir. Doğayı kirletmek ya da doğaya başka türlü zarar vermek insanın ve diğer canlıların geleceğini tehdit eder. Bu yüzden doğadan en çok faydalanan insanların doğaya en çok zarar veren canlılar olmasının önüne geçilmesi gerekmektedir.Yaşamımızın ayrılmaz parçası ve en yakın dostlarımız olan hayvanlar, çocukların gelişiminde de önemli rol oynuyor. Doğru ilişki kurulduğu takdirde, empati yeteneğinden ahlaki değerlerin gelişimine kadar pek çok olumlu sonuç alınıyor.Hayvan severler özel bir insan türüdür; ruhu cömert, empati dolu, belki biraz duygusallığa meyilli ve en az bulutsuz bir gökyüzü kadar kocaman yürekli.
Uzmanlardan Organik Yaşamın Önemi
Bilim insanları dünyanın küresel iklim değişimi yüzünden yakın gelecekte çevre felaketleriyle karşı karşıya kalacağını öngörüyor. Çölleşme, kuraklık, seller veya kasırgalar her geçen gün gezegen üzerindeki yaşamı daha da tehdit ediyor. Bu durum uzun vadede doğal kaynakların bozulması ve kıtlık gibi sonuçlara sebep olacak gibi görünüyor. Tüketim odaklı sistem de mevcut senaryoyu hızlandırmaktan öteye gitmiyor. İşte bu noktada organik yaşam kavramı devreye giriyor.
Organiğin Tarihçesi
24 Haziran 1991 tarihinde Avrupa Birliği içinde organik tarım faaliyetlerini düzenleyen 2092/91 sayılı yönetmelik yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Avrupa Birliği'ndeki mevzuata uyum sağlamak üzere organik ürünlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair 5262 sayılı “Organik Tarım Kanunu” 03.12.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Bu kanun gereğince hazırlanan “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” 10.06.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Ülkemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı organik ürün üreticilerine destek vermektedir.
Gerekli denetimler ise yine bakanlık ve yetkilendirilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılmaktadır.